Årets Rallarpris for 2024

Siden Harald Tunstad ble den første æresrallar i 1989 er det et stort flertall av menn som har mottatt rallarhatten. Mange av disse har vært profilerte personer, som var synlig i media.
Heldigvis har kvinneandelen økt noe de siste åra, og flere eldre kvinner, som burde fått prisen for lengst, er blitt æresrallar.
Årets åretsrallar ble født i 1937, og kan dermed sies å ha lang fartstid. Frem mot de siste tiåra holdt årets vinner en lav profil, men i lokalsamfunnet var de en viktig bidragsyter på mange måter.
Basarer og tilstelninger i regi av årets rallar kom bygda til gode. For inntektene fra disse ble det kjøpt inn senger, sengetøy, medisiner og sykekurver.
Under vinterkrigen var de finske soldager og krigsfanger, som fikk både strikkevarer og forbindingspakker i solidaritetens navn.
Russiske krigsfanger fikk også hjelp fra årets rallar under krigen.
Da det brøt ut difteri i bygda etter krigen jobba vår verdige vinner hardt for å bekjempe denne samtidig som vanskeligstilte fikk hjelp til å mestre tung hverdag.
Etter en pause på begynnelsen av 90-tallet våkna æresrallare til liv igjen, og gradvis ble organisasjonen mer synlig i både landskap og media.
For som dere nå skjønner er det ingen enkeltperson som får årets hederspris. Det er hundretalls medlemmer, utelukkende kvinner, som har stått på for felleskapet, og vært et viktig lim i bygda med sitt oppofrende frivillige arbeid.

Engasjementet for bygda har vært upåklagelig og medlemmene har engasjert seg i skolesaken, blant annet da skolen og barnehagen skulle legges ned.
For mange årsiden nå sto årets vinner bak en gapahuk ved Neidenelva, som også kan benyttes av funksjonshemmede.
Men for folk flest i Sør-Varanger er det nok folkestiene, til fremme for folkehelsa, som er mest kjent.

Folkestiene på Skoltemælen brukes av mange og årlig arrangeres det laksemarsj der.
DA det ble tillatt å møtes i større grupper var årets vinner raskt ute og ordna til med åpen kafé hver lørdag til glede for både bygdefolk og tilreisende, og dette tilbudet eksisterer ennå takket være de aldrende, men driftige kvinnene som står på året rundt for bygda si.
Æresrallarkomiteen, bestående av Torild Sesseng, Jorun Nørstebø og Hallgeir Henriksen har æren og leden av å be Mya Torild Karikoski, som leder av Neiden Helselag, ta i mot rallarprisen på vegne av laget.
Gratulerer så mye med velfortjent pris, som går til alle kvinnene som har vært medlemmer siden starten i 1937.

Tidligere vinnere av Rallarprisen finner du ved å klikke på denne teksten

 

Del med dine venner: Share on facebook
Facebook
Share on google
Google
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email